Fundamental analyse og Markroøkonomi

Fundamental analyse og Makroøkonomi

Hardcore traders begynder som regel at kede sig, når de hører ordene Fundamental Analyse eller Makroøkonomi. De foretrækker at fordybe sig i charts og Teknisk Analyse.

En af grund til modstanden mod det fundamentale er, at det ofte virker temmelig ”langhåret”. Desuden giver analyserne sjældent klare svar, men producerer vage udsagn med ”på den ene side, på den anden side… ”.  

Fundamental Analyse beskæftiger sig typisk med analyse af virksomheder, dvs. forhold som regnskabstal, indtjeningsvækst, cashflow osv. Analysen munder fx ud i et kursmål for virksomheden; en anbefaling af køb, salg eller hold; et niveau, aktien skal falde til for at den er interessant.  

Når blikket i stedet løftes til helikopterperspektiv, taler man om Makroøkonomi. Her tager man temperaturen på samfundsøkonomien som sådan, eller kigger helt bredt på den globale økonomi. Her er det de virkelig store linjer, det drejer sig om. Vigtige temaer indenfor Makroøkonomi er ting som penge- og finanspolitik, vækst, arbejdsløshed og inflation. Hovedfokus ligger på USA, da det amerikanske marked i alle henseender er det toneangivende indenfor finansverden. I parentes bemærket handler pengepolitik primært om renter, mens finanspolitik drejer sig om skatter, offentlige investeringer i infrastruktur etc.

Det er vigtigt for spekulanten at skæve til de makroøkonomiske tendenser, også selv når det er daytrading, der har ens store interesse. Trading og Teknisk Analyse eksisterer ikke i et vakuum, og ret ofte er der rent faktisk nogle ydre omstændigheder, der skubber kursen i den ene eller den anden retning. Det kan man have tendens til at glemme, når man sidder helt opslugt af graferne.

Faren ligger til gengæld i, at ting overfortolkes. Fordi et makroøkonomisk nøgletal kommer ud, som det gør, kan det være svært, ja, nærmest umuligt at afgøre, hvordan markedet kommer til at reagere på kort sigt. Så anbefalingen herfra lyder at holde øje med nyheder på den makroøkonomiske front, men ikke at prøve at handle direkte på nyhederne, altså at gætte på hvilken effekt de vil have.

Her hos Ago-trade giver vi hver mandag formiddag en gennemgang af markedet set med de makroøkonomiske briller. Der bliver gjort status over markedet her og nu, og så kigger vi frem mod den kommende uge for at være bedre klædt på til at møde markedets bevægelser. Markedsanalysen ligger på youtube, facebook og linkedin.

Derudover følger vi store begivenheder live, det kan være rentemøde, inflationstal, PMI tal, eller hvad der lige nu og her driver markedet. Du kan tilmelde dig live sessions her